Med je čudo prirode poznato čovjeku od davnina i sastavni dio svake kućne ljekarne. Danas se med iznimno cijeni zbog znanstveno dokazane kvalitete i brojnih dobrobiti za ljudski organizam i očuvanje onog najvrijednijeg – zdravlja. Upoznajte podrobnije ovo „tekuće zlato“ i saznajte neke fascinantne činjenice o medu.

Pročitaj više

Propolis, na engleskom poznat i pod imenom „bee glue“ (pčelinje ljepilo) ljepljiva je smolasta tvar koju pčele prikupljaju i koriste. Riječ „propolis“ dolazi iz starogrčkog jezika, a dolazi od dvije riječi – „pro“ (ispred) i „polis“ (grad). Ime je nastalo tako što su grčki pčelari uvidjeli da taj materijal pčele koriste za izgradnju zida ispred svoje košnice.

Pročitaj više

Pregled vrsta meda

08.07.2016

Med je proizvod koji broji zaista velik broj različitih vrsta. To duguje svojoj prirodi, jer kakav će med biti ponajviše ovisi o biljkama koje rastu oko košnice. Vrsta i sastav meda mogu varirati čak i unutar iste mikrolokacije, a to ovisi o mnogim faktorima koji se naizgled ne čine bitnima, kao što je vrijeme ili čak doba dana. U Americi su istraživači utvrdili da postoji više od 300 vrsta meda. Vjerujemo da ni kod nas broj ne bi bilo previše različit. Iako vrsta biljaka ne nedostaje, pčelama je najzanimljivije stotinjak biljaka na našim prostorima. 

Pročitaj više

Med je posebna namirnica čiji je spektar primjene tako širok da se malo koji drugi proizvod time može pohvaliti. Koristimo ga kao slasticu, kao začin, sastojak kolača, ali i lijek. Nije to izmišljotina modernih ljudi i prodavača koji vam samo žele podvaliti svoje proizvode – narodna je medicina tisućama godina koristila (i koristi) med i ostale pčelinje proizvode za liječenje raznih bolesti, vidanje rana, kao i preventivu raznih bolesti. Ljekovita svojstva meda bila su poznata i starim Egipćanima, Grcima i Rimljanima, a narodi prije njih med su koristili za brže zacjeljivanje rana. Med je bogat izvor energije, a sastoji se primarno od ugljikohidrata – šećera, glukoze i fruktoze.

Pročitaj više