Ne samo da se radi o jednoj od najukusnijih kombinacija kojima se možete „posladiti“ i koje odlično pristaju kao sjajan međuobrok ili desert, nego su još i nevjerojatno zdrave. I med i cimet bogati su blagodatima za zdravlje, a otopljeni u finome čaju još su bolji. Pogledajmo za što se sve mogu koristiti i kako ih je najbolje uzimati. 

Ovih se savjeta najbolje pridržavati u hladnije zimske dane kada temperature padaju, a pojavljuju se razne upale grla, prehlade i kašalj. Ta je kombinacija cimeta i meda, uz čaj od recimo kadulje ili kamilice, pravi melem na nadraženo i bolno grlo, a svakako prihvatljiviji od raznih sirupa i tableta za kašalj. Lipov se med preporučuje kod kašlja i problema s dišnim sustavom, a heljdin med također je dobar odabir zbog puno antioksidansa. No on ima dosta intenzivan okus pa ne prija svima. Odličan je i kaduljin med, a kod upala dobar je i kestenov med. Osobito se preporučuje njihova konzumacija sa zelenim čajem, koji je sam po sebi vrlo koristan za ljudsko zdravlje. Četvrtina do pola čajne žličice cimeta i čajna žličica ili dvije dovoljne su za postizanje blagotvornog učinka za grlobolju i razne infekcije dišnog sustava. 

Budući da i med i cimet imaju vrlo značajna antimikrobna i antiseptička svojstva, njihovo uzimanje može pomoći u sprječavanju raznih manjih bolesti i stanja, kao što su infekcije mokraćnog sustava, razne zubobolje i bolovi u grlu i želucu.Za liječenje zubobolje uzme se čajna žličica cimeta i pomiješa s pet žličica meda. Malo pomalo tijekom dana mješavinu treba nanositi na bolno mjesto dok bol ne prestane, i ponoviti po potrebi. 

Od nešto ozbiljnijih bolesti, postoje naznake da oboje pomaže u smanjenju kolesterola u krvi te zajedno imaju sinergistički učinak. Neka su istraživanja čak pokazala da bi cimet i med mogli imati svojstva koja pomažu u sprječavanju nastanka određenih vrsta raka. Neki smatraju da je korištenje meda i cimeta korisno u liječenju ili smanjenju simptoma artritisa. Istraživanja su pokazala da kineski cimet sadrži cimetni aldehid koji liječi simptome stresa i depresije, gdje najviše obećava, ali ima i protuupalna svojstva. Nije doduše poznato u kojoj se mjeri samim unosom cimeta postižu ovakva svojstva, i da li uopće. 

 Cimet i med koriste se već tisućljećima. O tome svjedoči njihova široka primjena u narodnoj medicini u vidu raznih pripravaka i formula. Kinezi su cimet koristili (i koriste) u liječenju epilepsije, a sam cimet koristan je u liječenju prehlade, gripe i ozeblina. Med je također bio vrlo poznat narodima tijekom povijesti gdje se koristio u raznim vrstama preparata, kao krema za razne upale, prištiće, osipe i dezinficiranje rana zbog svojih antiseptičkih svojstava. Med sadrži razne blagotvorne kemikalije, kao i vitamine i minerale, a koristan je i kao izvor energije. Koliko je med bio važan svjedoči i činjenica da su u Egiptu žrtve bogovima prenosili upravo u vidu meda, kojim su i balzamirali mrtve. 

Slični se recepti mogu pronaći i danas, osobito za liječenje kožnih problema. Od mljevenog cimeta i meda napravi se pasta u omjeru 2:3 koja se nanosi na područja na koži zahvaćena iritacijom, osipom ili prištićima. Nakon nekoliko minuta, kad se smjesa posuši, koža se jednostavno ispere. 

Treba napomenuti i da cimet sadrži kumarin koji u velikim količinama može biti opasan, a njegova koncentracija u cimetu jako varira. Zato ne treba pretjerati u njegovu unosu. Europska unija propisuje granice od 0,1 mg kumarina po kilogramu težine, no nemoguće je znati koliko ga ima u samom cimetu. No jedna čajna žličica dnevno ne bi trebala predstavljati problem i njome se uglavnom ne prelazi dnevni prag. Ako planirate konzumirati cimet u većim količinama, valja znati kako kineski cimet ima najviše koncentracije tog spoja, dok ga cejlonski cimet gotovo i ne sadrži, pa onda potražite tu vrstu. 

Dakle, budući da i med i cimet imaju mnoga blagotvorna svojstva, šteta je ne uključiti ih u prehranu. Dovoljno je zasladiti ili začiniti čaj ili slastice ovim namirnicama kako biste unijeli barem nešto, ali ako želite, možete ih uzimati i samostalno. Prednost je što su i jedno i drugo zaista ugodnog okusa pa se ionako na to ne morate posebno prisiljavati. Neki cimet stavljaju u čaj, kavu, kakao, čak i razna žestoka pića, a na prefin miris kolača s cimetom ne treba trošiti riječi. Slično je i s medom; gotovo svugdje gdje biste dodali šećer možete dodati med. Time svojem zdravlju činite veliku uslugu, a okus meda ionako je bolji od prerađenog šećera. Zato zapamtite – idući puta kad vas „uhvati“ prehlada, brzo se ugodno smjestite uz šalicu napitka s medom i cimetom i uživajte u brzom povratku ka zdravlju. 

Pčelarstvo Radošević