Med je posebna namirnica čiji je spektar primjene tako širok da se malo koji drugi proizvod time može pohvaliti. Koristimo ga kao slasticu, kao začin, sastojak kolača, ali i lijek. Nije to izmišljotina modernih ljudi i prodavača koji vam samo žele podvaliti svoje proizvode – narodna je medicina tisućama godina koristila (i koristi) med i ostale pčelinje proizvode za liječenje raznih bolesti, vidanje rana, kao i preventivu raznih bolesti. Ljekovita svojstva meda bila su poznata i starim Egipćanima, Grcima i Rimljanima, a narodi prije njih med su koristili za brže zacjeljivanje rana. Med je bogat izvor energije, a sastoji se primarno od ugljikohidrata – šećera, glukoze i fruktoze.

Provjerite našu ponudu meda!

No tu su još i sastojci koje pčele pokupe iz svijeće te ugrade u med – razni fitonutrijenti i kemikalije koje blagotvorno djeluju na čovjeka, uz naravno vitamine i minerale. Med sadrži vitamine uglavnom B skupine i razne minerale. Bogat je i esencijalnim aminokiselinama.
U odnosu na druge šećere med se brže i lakše probavlja (manje se u tijelu mora razgrađivati), te je tako bolji izbor za zaslađivanje od običnog šećera. Zbog tog ga svojstva vole koristiti sportaši da bi nakon treninga brže nadoknadili izgubljenu energiju, kao pravo prirodno energetsko piće. Svakako je bolje pojesti nešto meda nego čokoladice ili zaslađena pića.
Uz med se lakše i mršavi – bolje je jesti med nego šećer; smatra se da se masti tako brže tope. Med je bolji odabir i za dijabetičare, iako oni svakako moraju paziti na količinu koju konzumiraju. Sastav meda može ovisiti o cvjetovima od kojih je napravljen, pa tako određene vrste meda mogu biti bolje za određene zdravstvene tegobe. Kroz povijest se med koristio kao antiseptik koji pospješuje zacjeljivanje rana i opekotina. Može se nanijeti i na kožu izgorjelu nakon izlaganja vrućem ljetnom suncu.
Med ubija bakterije i ima manje nuspojava od raznih antibiotika koji se koriste u te svrhe. Med je prirodni antibiotik! Neka su istraživanja pokazala da med pomaže u smanjenju alergija na razne korove ako se uzima svakodnevno – žličica meda na dan. Pretpostavlja se da je to zato što med već sadrži male količine peludi koje stimuliraju imunološki sustav, te ga tako navikavaju da izloženost većim koncentracijama tijekom ljetnih mjeseci. Med je također provjereno sredstvo protiv kašlja, pogotovo u slučaju prehlade. Nježan je i ne iritira sluznicu, a i prirodan je te ne sadrži ostale kemikalije. Pogotovo je koristan u slučajevima iritacije i akutnog kašlja. Konzumacija meda također pospješuje rad imuniteta.

zdrastvene prednosti meda

Zaključak je tako očit: stara narodna medicina ovdje je u potpunosti u pravu! Kad vas „stegne grlo“ ili gripa, topli čaj s medom stvarno je jedna od najboljih stvari koje možete napraviti kad vas „uhvati“ prehlada u hladnim zimskim mjesecima. A ne moramo ni napominjati kako je i sam napitak po sebi baš ukusan…

Redovita konzumacija meda također pomaže u rješavanju problema sa želučanom kiselinom – žgaravice i bolova u želucu. Žličica-dvije na dan omogućit će vam da lakše spavate i da vas ne bude noćni napadi kiseline u jednjaku. I u slučaju raznih gastrointestinalnih problema med može pomoći. Med pomaže u regulaciji probave i rješavanju problema poput proljeva. A i sam po sebi med je odličan lijek za lakši san. Kad ste uz pomoć meda riješili sve tegobe i pomislite da vam manjka koncentracije – samo pojedite još koju žličicu. Naime, znanstvena su istraživanja pokazala da bi med mogao koristiti u poboljšanju pamćenja. Pretpostavlja se da je to zato što med pospješuje apsorpciju kalcija koji je mozgu jako bitan mineral. Kad se utrlja u tjeme, neki kažu da med sprečava nastanak i razvoj peruti. Med razrijeđen s vodom utrlja se na tjeme, ostavi nekoliko minuta te zatim ispere. Rezultati su primjetni nakon kratkog vremena.

Med ima i ostale primjene u kozmetici. Miješa ga se s kremama i drugim uljima, jer pospješuje uklanjanje mrtvih slojeva kože i čišćenje pora. Neki ga koriste i kao pomoć u liječenju akni i ožiljaka na licu, a može ga se dodavati i u kupku, jer omekšava kožu. Zbog svoje široke primjene med je vrlo lako uklopiti u svakodnevnu prehranu, što je jedna od njegovih većih prednosti. Umjesto da čaj zaslađujete šećerom, stavite pokoju žlicu meda. Med možete stavljati i u kolače kao ukusnu i zdravu alternativu šećeru. A možete ga namazati i na kruh, kao i jesti čistog – za sladak i divan početak dana!

Treba poslušati stare narodne mudrosti i uvijek u kuhinji držati barem jednu teglicu meda za svakodnevne potrebe. Med je jedan od rijetkih lijekova koji držite u kuhinji, a ne u posebnom ormariću za lijekove. To stvarno treba znati cijeniti!