Znanstvena istraživanja su dokazala da Gelee Royale nakon vađenja iz košnice pokazuje velike gubitke vitalne vrijednosti već nakon par tjedana. Čak 60% do 90%, čime postaje bezvrijedan u medicini i čime opadaju njegova ljekovita svojstva.

Znanstvena istraživanja su dokazala da Gelee Royale nakon vađenja iz košnice pokazuje velike gubitke vitalne vrijednosti već nakon par tjedana. Čak 60% do 90%, čime postaje bezvrijedan u medicini i čime opadaju njegova ljekovita svojstva.

Znanstvena istraživanja su dokazala da Gelee Royale nakon vađenja iz košnice pokazuje velike gubitke vitalne vrijednosti već nakon par tjedana. Čak 60% do 90%, čime postaje bezvrijedan u medicini i čime opadaju njegova ljekovita svojstva.

Patentiranjem seta za uzgoj matica (omogućeno brzo, sigurno presađivanje bez dodirivanja) odn. njegovom nadogradnjom na 364 radiličke stanice, omogućena je uspješna i rentabilna proizvodnja matične mliječi svakom pčelaru.

Za brži i sigurniji rad u prošireno uzgojno saće umeću se 3 EST pločice, blokira se matica, a nakon zalijeganja 3 EST pločice sa 1/2 do 3/4 dnevnim ličinkama umeću se u 3 pločice nosača matičnjaka i sve zajedno objesi se na satonoše startera ili njegovateljske zajednice.

Postupak je opisan u kasnijoj tabeli. Budući da do gubitka vitalnih svojstava matične mliječi dolazi zbog dodira sa zrakom u medufazama procesa pridobivanja koristimo plemeniti plin čime to sprječavamo. Ispod na vrcaljki nalazi se pipa koja ide direktno u bocu za sakupljanje koju napunimo 3 cm do vrha, ta posljednja 3 cm ispunjena su plinom. 1-3 L bocu čvrsto zatvorimo, a takvu mliječ možemo čuvati 3 godine, bez da dode do gubitaka vitalnih svojstava.


Vrcaljka za pridobivanje matične mliječi

Vrcaljka je precizno zadihtana, a na njezinom dnu nalazi se 1-3 L boca. Posebno je konstruirana, da joj se koš za prihvat 3 EST pločica sa osnovama matičnjaka može protresti čime se smanjuje brzina okretaja. Nakon što ju napunimo protresemo ličinke koje plivaju u matičnoj mliječi u 3 EST pločicama i izvrcamo. Matična mliječ sakuplja se u boci, a ličinke u sakupljaču na dnu. Ovisno o veličini koša odjednom možemo 100% no izvrcati 3-10000 matičnjaka za nekoliko minuta. Ličinke smrzavamo i predajemo farmaceutskoj industriji ili ih koristimo u nadražajnom prihranjivanju u prolijeće.


Vremenski pregled rada sa setom za pridobivanje

1 EST 1 pločica = 116 prijenosnih pokretnih radiličkih dna umeće se u tijelo seta
Dodavanje uzgojnog saća
EST pločice (EST 2 =124 pokretnih utučnih dna.
EST 3 124 = pokretnih utičnih dna)
Tijelo aparata namazati medom (samo kod prve upotrebe)
Umećemo profil radiličkih stanica, pa matičnu rešetku
Zatvaramo maticu
Uzgojno saće dodajemo u košnicu
2 Uzgojno saće je zaleženo, kod pojave lošeg vremena nadražajno prihranjivati medom
3 Preobrazba u ličinke nakon 72-80 sati
4 1/2 do 3/4 dnevne ličinke u EST pločicama 1-3 premještamo u pločice nosača matičnjaka 1-3 objesimo u starter ili njegovateljsku zajednicu
5 Ukoliko potrebno, nadražajno prihranjivati
6 3 dan: vrcanje odn. oduzimanje ličinaka pomoću vrcaljke, nakon čega EST pločice 1-3 namočimo u razblaženom medu i odmah dodajemo u uzgojno saće na ponovno zalijeganja


Opis rada sa setom za pridobivanje matične mliječi

- Blagotvorno i ljekovito djelovanje matične mliječi na ljudski organizam odavno je poznato. Iz tog razloga ona je sve cijenjenija i traženija od strane potrošača.

Set za pridobivanje matične mliječi originalno je idejno rješenje, jednostavno, brzo i sigurno, a kao takvo pridonosi gospodarskom i rentabilnom vođenju pćelinjaka u budučnosti. Sa uhodanom dobro izvježbanom i naučenom metodom rada prema vremenskom planu možemo godišnje pridobiti ~2kg matične mliječi / zajednici ovisno o klimatskim i pašnim prilikama. Na pokusnom pčelinjaku isprobana je metoda pridobivanja m mliječi prema gosp. Jenteru. Četiri zajednice uspjele su kroz jednu cijelu sezonu kontinuiranog vađenja matične mljieči proizvesti 26 kg matične mliječi, a pčelar oduzeti pomoću gore opisane metode i pomagala!


Posebnu pažnju pčelari posvetite:

- Broju mladih pčela u košnici, minimalno svaka 2-3 tjedna njegovateljsku zajednicu treba pojačati sa 5-6 okvira zrelog legla, pčelama koje izlaze ili ometencem mladih pčela.
- Uzgojno saće odn. tijelo aparata kod prve primjene treba namazati medom.
- Kod pojave lošeg vremena bez poticaja iz prirode njegovateljske zajednice treba nadražajno prihranjivati medom ili mješavinom meda i šećera u prahu, nikako ne čistim šećerom.
- Nakon vrcanja matične mljieči EST pločice 1-3 i pločice osnova matičnjaka 1-3 treba isprati mlakom vodom ukoliko se one skladište, a ukoliko se dodaju u novi ciklus, namočiti ih u razvodnjenom medu. To činimo iz razloga što pčele same najbolje konzerviraju i čiste dijelove seta.
- Pločice osnova matičnjaka sa presađenim i umetnutim EST pločicama 1-3 u kojima plivaju tek izležene ličinke pažljivo presađujemo u njegovateljsku zajednicu ovisno o njezinoj jačini.

Načinom da izvadimo 2-4 okvira u sredini gdje ih vodoravno položimo. Ubrzo pčele formiraju grozd i počinju njegovanje i nadogradnju maticnjaka. Na poklopnu dasku možemo staviti stiropor i time dodatno očuvati toplinu u košnici, što je u tom trenutku jako bitno.